Mi lesz, amikor gyermeked új közösségben kezdi el élni mindennapjait? Mennyi idő jut majd az angolra? És hogy fogja venni az akadályokat?! És Te? Izgulsz, hogy élvezni fogja-e a bölcsit vagy az ovit, vagy akár az első osztályt, talál-e barátokat, nyitott lesz-e az új dolgok iránt?

Akkor kezet foghatunk, én is épp így érzek mindhárom fiammal kapcsolatban!

TIPP: Ezt a témát eljátszhatjátok otthon angolul is, olvashattok róla, fejben készülhettek rá, és előre felkészítheted gyermeked az új helyzetre.

Melyek a leggyakoribb félelmeink, amikor gyermekünket közösségbe visszük?

3 fiam mindegyike épp készül valamilyen új közösségbe. Nagycsaládos anyukaként és idegennyelvű óvodapedagógusként tudom, hogy alábbi kérdések fogalkoztatják a szülőket:

 • Mi lesz vele, ha egész nap nem leszünk ott vele? 

 • Ki fog rá vigyázni?

 • Hogy fog tudni egyedül felöltözni?

 • Hogy fog enni és aludni?

 • Mi van, ha beteg lesz?

 • Hogy szerez majd barátokat?

 • Menni fognak-e neki a számok, a színek?

 • MIKOR FOGUNK EGYÁLTALÁN ANGOLOZNI?!

Rhyme Time LIVE webinárjainkon mindent megtudhatsz az őszi „új világ meghódításáról” és azokról a praktikákról, amik segítségével a csökkenő együtt töltött időtök ellenére többet tudtok angolozni!

 • Egy négy részes facebook LIVE webinárban minden, új közösségbe kerülő, kétnyelvű gyerek számára fontos témára kitérünk,

 • és a játékos tippek és témánként használt gyerekdalok mellett

 • szakértői segítséget is kapsz az új helyzetek helyes feldolgozásához szülői és pedagógus szempontból egyaránt.

 • Érintjük majd a színek, számok, formák, betűk, ovis események, évszakok témáit is!

Mi a Rhyme Time LIVE?
Nézd meg ezt a videót!

FIGYELEM! Nem mehetsz el amellett a probléma mellett, hogy jóval kevesebb időtök jut majd a közös angolozásra, és az egész napos munka után sokkal nehezebben fogod rávenni magad a 2. nyelv átadására.

Pedig a határozottságodra, következetességedre és tudásodra nagyobb szükség lesz, mint valaha, mivel gyermeked egész nap magyar környezetben lesz és nehezebben fog tudni angolra váltani, mint eddig!

Meg kell találnotok a közös nevezőt!

Szerencsére, van jól bevált megoldási javaslatom!

Készüljetek fel együtt erre a kemény időszakra egy olyan angol gyerekkönyvvel, amitől fejlődik szókincsetek, lélekben is „rágyúrtok” az új közösségre, az elválásra, és amit szívesen forgat a kis drágád akkor is, amikor Te ki se látsz a fejedből és képtelen vagy magadtól értelmes mondatokat alkotni bármilyen nyelven!

A könyvet közösen is feldolgozzuk 4 Facebook webinárium keretein belül!

Hogy jövök én ahhoz, hogy tanácsot adjak Neked?!

2007 óta foglalkozom 3 év alatti gyermekek angol nyelvű nevelésével, otthonunkban pedig 2011 óta „bevett szokás” a játékos angolozás. Az ELTE angol-magyar kétnyelvű óvodapedagógus szakán 2017-ben szerzek diplomát, diplomamunkámat a zene nyelvoktatásban betöltött szerepéről írom.

12 évig tanultam énekelni. A zene szeretete és varázsereje visszaköszön kétnyelvűségre nevelő módszeremben is.

Fiaim (Félix, Ákos, és Ádám) kétnyelvű nevelése már a pocakban elkezdődött és tart a mai napig. Sok küzdelemmel és még több sikerélménnyel teli, csodálatos kétnyelvű életünk van. Fiam inspiráltak a Rhyme Time módszer kialkítására és bővítésére, feljesztésére is.

2013 óta tartok Rhyme Time angol zenebölcsi és Jump&Fun angol óvodás foglalkozásokat, az általam kidolgozott  korai játékos nyelvelsajátítás módszertan szerint, melyben kulcsszerepet kap a zene, a ritmus, a mozgásos együttjátszás és a könyvek szeretete és funkcionális használata.

Petri Barbi a Rhyme Time At Home VIP Club, a Rhyme Time angol zenebölcsi foglalkozások és a Rhyme Time LIVE, vagyis az élő Facebook baba angol adások, webinárok alapítója.

A Rhyme Time brand alatt kifejlesztette a Jump&Fun ovis angol foglalkozásokat és online, szülőknek és pedagógusoknak szóló online tanfolyamokat is.

Célja, hogy az angol nyelv ne egy kötelezően magolandó tantárgy és egy kerülendő kommunikációs eszköz legyen, hanem a gyerekek életnének természetes, játékos része és második anyanyelve legyen, a többnyelvűség minden előnyével!

Melyik az a legfontosabb  bölcsi-, ovi-, és sulikezdést megkönnyítő, eredeti angol nyelvű gyerekkönyv, amit szeretettel ajánlok a figyelmedbe?

Vajon milyen egy nap a bölcsödében, óvodában, iskolában? 

Megtudhatod akkor, ha csatlakozol ehhez az 5 aranyos állatkához, akik éppen az első napjukat töltik az óvodában.

Vidám és alapos bemutatást kaphatnak a gyerekek arról, hogy milyen egy közösségbe járni, egészen a reggeli öltözködéstől a délutáni hazamenetelig.

Elbűvölő illusztrációk mutatják be azt, hogyan zajlik egy nap, és néhány kezdeti tudnivalót is elsajátíthattok gyermekeddel angolul. Például:

 • Színek

 • Számok és számolás

 • Öltözködés

 • Évszakok és időjárás

 • Család

 •  Állatok

 •  És még sok-sok hasznos téma…

A közösségbe történő beilleszkedés témáját a szakértők már kétéves kortól ajánlják bevezetni!

Készüljetek fel rá együtt lélekben és nyelvtudásban is!

Van, hogy a kicsinek, van, hogy Anyának nehezebb az elválás az első hetekben, de idővel sok-sok új élmény elmesélése tölti majd meg a délutáni találkozásaitokat, melyeket otthon is ajánlott újra átbeszélni, eljátszva átélni, mely a gyerekek számára oly nagy mértékben segíti az élményfeldolgozást.

Amikor Barbi a figyelmembe ajánlotta az „All You Need to Know Before Start School” c. könyvet, először azt gondoltam, nekünk ez még felesleges, mert a kislányom csak két éves. Aztán rájöttem, hogy ez a könyv a lehető legjobb választás akkor, ha a gyerekemet akár egy családi napközibe be akarom iratni. Nagyon sok olyan szó és kifejezés merül fel, amit magamtól nem is tudtam volna. A gyerekrajzra hasonlító illusztrációk különösen tetszenek a kislányomnak, mindig ilyen nyuszit próbál rajzolni.

Tóth Katalin, Békéscsaba

JÓ TUDNI!
Az angoloknál sokszor, a „pre” szócska nélkül, már a 2-3 éveseket fogadó intézményeket is „school”-nak nevezik.
Az óvoda és az iskola intézménye sincs olyan élesen elválva, ráadásul Nagy-Britanniában hamarabb is kezdik a gyerekek az „iskolapados” időszakot.

Ebben a rövid videóban nézd meg, ahogy Jenny Tyler, az Usborne kiadásért felelős igazgatója bemutatja a könyvet, melynek belső lapjaira is vethetsz néhány pillantást!

Nagyon jó ebben a könyvben, hogy konkrét párbeszédek és leírások vannak benne, tehát ne úgy képzeld el, mint egy szótárt!

Akár egy 3 éves számára is hasznos információk találhatók ebben a könyvben, ami akkor is hasznára válik gyermekednek, ha még nem kezdi az óvodát. A könyv 2 éves kortól ajánlott. Oldalszám: 26.

Az én fiam középső csoportos az oviban, de már most is mindig az iskoláról beszél. Kicsit fél tőle, mert szerinte nagyon sok a betű és a szám. Ezt a könyvet Barbi ajánlotta a figyelmembe, és nagyon örülök neki, hogy megvettem, mert azóta Boti sokkal szívesebben gondol az iskolára. Egyébként a kedvence a medve.

Kovács Tímea Viktória, Csömör

Ebből a rövid videóból további hasznos információkat szerezhetsz az „All You Need To Know Before Start School” könyvről.

„A felöltözéstől a barátkozásig ez a kedves könyv minden fontos titokba bevezeti a kisgyerekeket a közösségbe kerüléssel kapcsolatban.”
The Bookseller