Minél előbb hall a babád egy második nyelvet, annál okosabb lesz!

Egy 2016-os amerikai tanulmány bizonyítja, hogy a kétnyelvű környezetben nevelt kisbabák már azelőtt kifejlesztik alap kognitív képességeiket, mielőtt még beszélni tudnának!

Ezért ne hallgass azokra, akik azt mondják, „Minek angolozol már most a kicsiddel, amikor még magyarul sem tud?!”

A Washingtoni Egyetem kutatói 11 hónaposnál fiatalabb, beszélni még nem tudó egynyelvű és kétnyelvű babákat teszteltek le, egészségre teljesen ártalmatlan módszerekkel. A teszt célja az volt, hogy megnézzék, hogyan reagálnak a kicsik a két nyelv – az angol és a spanyol – hangzókészletére.

Aktívabb agytevékenységet figyeltek meg a kétnyelű babáknál

A magnetoterápiás készülék segítségével végzett vizsgálatban megfigyelték, hogy a kétnyelvű bébik agyának az a része, amely többek között a döntéshozatalért és a problémamegoldásért felel, sokkal élénkebben működik, mint az egynyelvű gyerekeké.

Ha belegondolsz, ez a két dolog biztosan szükséges az életben való boldoguláshoz, boldogsághoz.

Indítsd el a videót nyugodtan olvasás közben!

Nagyon bababarát módon és mégis teljesen profin zajlott a vizsgálat, ami sokkoló eredményt hozott (legalábbis minket sokkolt). Nézd meg!

Vajon a nyelvtudáson kívül más előnyöket is szerez, aki több nyelven is beszél?

Azt már régóta bebizonyították a kutatások egyébként, hogy a többnyelvű felnőttek

  • jobban meg tudják osztani a figyelmüket (multi tasking),
  • élénkebben idéznek fel emlékeket,
  • jobb problémamegoldó készséggel rendelkeznek és
  • jobban terveznek, mint az egynyelvű felnőttek.

Sőt, még az Alzheimer kór, vagy olyan degeneratív agykárosodás, mint például a demencia és jóval kevesebbszer fordul elő azoknál, akik több nyelven beszélnek!

Mik a kétnyelvűség hátrányai?

A többnyelvűségnek nincsenek hátrányai! És minél előbb kezdjük elsajátítani a nyelvet, annál jobb! Ferjan Ramirez, a kutatás vezetője, és Sam Wang idegrendszer-tudós így összegzi a kutatás eredményeit:

„Nem csak, hogy a babák képesek több nyelvet megtanulni, de pont ők vannak a lehető legjobb korban is a tanulás elkezdéséhez.

Hurrá! Hát mi is mindig ezt mondjuk anyaként, óvodapedagógusként, bölcsészként, tanárként! Éljen a korai nyelvátadás! A lehető legtermészetesebben és legjátékosabban persze!

3 tuti tipp a Nyelvészeti Társaságtól:

Forrás: https://bigthink.com Érdemes az itt található teljes videót végignézni!

Hadd soroljunk fel most 3 nagyszerű tippet, ami segít Neked a játékos otthoni angol elkezdésében! (Ennél sokkal több jó tippünk van, de kezdésnek 3 is megteszi.) Hiszen az egészben a legfantasztikusabb, hogy akkor is nevelhetsz kétnyelvűen, ha Te nem vagy az!

  1. Ha eleve kétnyelvű háztartásban éltek, vagy annyira jól beszélsz angolul, próbáld ki az egy szülő, egy nyelv módszert (másnéven OPOL-t). Tisztázzátok le, melyikőtök milyen nyelven kommunikál a kicsivel! Akkor mindenki tudni fogja, hogy kinek mi a feladata és a baba is tudni fogja, kinek hogyan válaszoljon.
  2. Ha nem vagytok kétnyelvűek, az sem baj! Úgy is sokat segíthetsz a babádnak, ha következetesen, nyelvátatási stratégiát követve lehetőséget biztosítasz neki az angol elsajátítására. Beszélj hozzá úgy, ahogy tudsz, hallgassatok anyanyelvi CD-t, olvassatok mesekönyvet angolul (mi esküszünk a CD-s mesekönyvekre egyébként, még online játékos angol tanfolyamaink is épülnek rá. A kicsidet hatalmas előnyhöz juttatod mindenképp!
  3. Keress olyan közösséget, ahol angolul beszélgethettek, a kicsik angolul játszhatnak, ahol vannak külföldiek, vagy anyanyelvi angolok. A Rhyme Time órák, vagy a Rhyme Time At Home VIP Club tagjai hétről-hétre, sőt, akár napról-napra átélhetik ezt az élményt! Gyakoroljatok együtt! Mind a mamára, mind a babára jótékonyan hat a játékos, dalolós angolozás! Ki ne felejtsük az apukákat és a nagyszülőket sem! Idős korban is csak hasznunkra válik a nyelvtanulás!

Szóval, van még kérdés?! Kezdjétek el még ma!