Nyáron angolozni?! Erről különbözőképpen vélekednek a szülők. Az alábbiak közül Te melyik szülőcsoportba tartozol?

 1. Egyikük várja a nyarat, mert VÉÉÉGRE szabadon a gyerekekkel lehet, végre nem lesznek kötelező programok, több idő jut mindenre, természetesen angolozni is.
 2. A másikuk aggódik, hiszen itt a nyár, a gyerekek OTTHON már biztosan unatkoznak, programokat kell biztosítani számukra, nagyszülők sehol, ebédfőzés sehol, és akkor még angolozzunk is???
 3. A két véglet között vannak azok, akik élik tovább a mindennapokat, ovi/bölcsi/suli hol van, hol nincs, suli helyett esetleg tábor van, munka ugyanúgy van, kiszámíthattlan az időjárás, és mindemellett próbálnak angolozni.

Akárhogy is alakulnak a nyári hónapok, egy biztos: Te SZERETNÉL angolozni a gyerekkel! Vagy talán mégse?! Ne mondd, hogy a hátad közepére se kívánod! Akkor se, ha csak 28 fok van, akkor se, ha ragyog a lakás, akkor se, ha… piros hó esik. Ha így érzel, kötelező tovább olvasnod!

Megsúgom, hogy együttérzek. Totálisan együtt érzek Veled. Épp ezért kezdtem el azon gondolkodni, hogyan lehetne ez a nyár nyugisabb, lazább, spontánabb, “all this in English, too!” 🙂

Ebben a cikkben segítünk, hogy egy-egy új témából spontán “felkészülj”, ötletelj, alkoss, olvass, énekelj, mondókázz. (Ha pedig lelkesen nyomod a kétnyelvű nevelést, úgyis tovább olvasol… ismerünk már! ;))

Ezeket a szempontokat tűzd ki magadnak!

1. Mit csináljunk napról-napra?

Nagyon sokféle “eszközhöz” nyúlhatsz, hogy biztosítsd a napi angol “bevitelt” a nyári hetek alatt is. Az alábbi témákkal bármilyen sorrendben zsonglőrködhetsz. 

TIPP: Készíts egy kis szerencsekereket, amit minden nap megpörgettek, együtt izgulva, hogy mi lesz az aznapi program. Persze a Joker mezőt se hagyd ki, legyen egy Baby Joker és egy Mommy Joker sáv, ahol a nyertes választhat angol játékformát. Listátok álljon az alábbiakból:

 • singing
 • rhyming
 • dancing to music
 • story time
 • cartoon time
 • art&crafts activity
 • outdoor time
 • cooking time
 • Mommy Joker
 • Baby Joker

2. Hogyan angolozzunk ha vendégeink vannak?

Ebben az esetben a legfontosabb, hogy ne veszítsd el a hited saját magadban/magatokban! Ne szégyenkezz – nincs miért -, ne szabadkozz – nincs miért.

A vendégek kíváncsian hallgatják és nézik majd, hogyan játszotok együtt, ráadásul angolul! Hidd el, a vendégek tiszteletben fogják tartani a napi rutinotokat, és hamarosan elismerő pillantásokat zsebelhetsz be.

Ha úgy érzed, nem tudsz elég jól érvelni, nyisd meg a https://www.rhymetime.hu/tippek menüpontot és áraszd el a vendéget infókkal. Még a végén lesz egy új játszópajtásotok!

3. No és ha a Nagyiékhoz/Tatáékhoz utazunk több hétre?

Hát, kösd fel a gatyád, mert az ott már vékony jég! Őket meggyőzni arról, hogy nem csak fárasztod és feleslegesen egrecíroztatod csak azt a gyereket, nem lesz egyszerű. 🙂

Viccelek ám, hiszen egyre több a játékos korai angolozást támogató nagyszülő is.

Ha felétek ez mégis megosztó téma, mindenképp javaslom, hogy kérj egy fél órát a kedves nagyszülőktől és nézesd meg velük a How to Granny in English? LIVE adásunkat!

Nem azért, hogy őket is “behálózzuk”, hanem hogy a saját korosztályuk szájából hallhassanak egy érdekes történetet egy pálfordulásról! Igen, a saját anyukámra gondolok… <3

4. Egyáltalán mit vigyünk magunkkal a nyáron? Mi legyen a mi “summer pack”-ünk?

Az biztos, hogy egy jól összeállított Summer Pack minden helyzetben segíteni fog! Mik lehetnek ennek a kellékei?

Top 5+1 kellék, amit mi Ancsával és a többi oktatóval biztosan magunkkal viszünk majd:

1. Egy vízálló Wipe-Clean foglalkoztató (extra dugi tollal, vagy mosható filctollszettel), amit akár utazás közben, akár a strandon, vagy a Mamáéknál elővehettek.

2. Egy kemény lapú böngésző, amin mindig lehet új szempontok alapján keresgélni, összehasonlítani, összeszámolni, vagy épp homokórányi ideig memorizálni, aztán könyvet becsukva kérdezni!

3. Egy angolozó kabala, legyen az báb, plüss, felfújható strandjáték, vagy épp egy gumicsont, amire arcot rajzoltok, a lényeg, hogy valaki különleges! Aki nincs veletek egész nap, de elő-elő bukkan, igényli a figyelmet, meg akar szólalni és faggatni akar a napotokról, az eseményekről, angolul! Még a fagyitokból is kér egy picit!

4. A mesekönyvekről azt gondolom, hogy a régiek és az újak is örömet okoznak, így vegyél elő akár karácsonyi könyveket is, nem is sejted, mekkora kacagás lesz belőle, mikor este olvassátok és akár téli dalok is az eszetekbe jutnak! Ha olyan könyveket keresel, amik pont beférnek a táskádba, rövidek és szórakoztatóak, érdemes megnézned a My First Reading Library minikönyvtárat.

5. Nem is gondolnád, mennyire jól jön néha az a pár perc csend és nyugalom, amit a Magic Painting sorozat bármelyik kiadványával csempészhetsz az életetekbe. A gyerek lélekzetelállva fest FESTÉK NÉLKÜL, maszatolás nélkül, összekent ruha nélkül, míg te befejezed az ebéded, vagy végre kilakkozod a körmöd… Na jó, ne legyünk ilyen optimisták… elmész pisilni! 🙂 A varázslatos kifestő könyvekhez ugyanis csak egy kis vízre van szükség, és az oldalakon megelevenednek a színek. Az ecset a könyv mellé van csomagolva. 😉 Imádni fogjátok!

+1 Mindig legyen nálad egy kis füzet – ha van már, akkor vidd magaddal -, amibe feljegyezheted, mi mindent csináltatok, mi minden jutott eszedbe – vagy éppen nem -, milyen szavak/mondatok hagyták el a kicsid száját, mennyire figyelt rád, mit mesélsz majd el nekünk, ha visszajöttél. A dalszövegeiteket is beleírhatod, sőt, a kicsi rajzai is helyet kaphatnak az oldalakon. És még annyi minden feljegyezhető a kis élménynaplótokba! <3

5. Most őszintén, és ha nincs kedvünk? Muszáj minden nap?!

Őszintén? Jó lenne minden nap! Persze, ember tervez, …. Azt javaslom azonban, hogy három napnál több ne múljon el angolozás nélkül! Lesz, hogy Neked nem lesz kedved, lesz, hogy a gyerkőc fog tiltakozni, lesz, hogy a párod agyára kezd majd menni az egész…

Ha most nem nyár lenne, maximum egy “elcsalt” napot engedélyeznénk. Gondolj bele, a diétákban is megengedett lehet egy-egy “csalónap”, de vajon minek neveznél három csalónapot?!

TIPP: Azért, hogy a motiváció ne nagyon halványodjon el, jutalmazzátok meg magatokat minden 5. angolos nap után!

Ne feledd, egy fagyizás, egy slagos pacsálás a kertben, egy soron kívüli csillagszámlálás este, bármilyen közös kis apróság felér egy hatalmas és emlékezetes díjjal, ami csak a tiétek! Az élménynaplóban is kapjanak helyet ezek a jutalmak! Később fotót is beragaszthatsz a kellemes időtöltésről! (Igen, a közös angolozás díja is angol, bár ezt mondanom sem kell!)

+1. Olvass Te is angolul!

Hiszed, vagy sem, az angol tini-regények visszarepítenek az időben! Amikor még nem volt narancsbőr meg kirepedezett mellbimbó, meg egyedül feküdtél a nyugágyban és faltál egy regényt és inkább nem aludtál, csak, hogy befejezd… Hmmm.

Újból átélheted ezeket kamaszkori izgalmakat – na jó, a “felhív/nem hív fel” izgalmairól le tudunk mondani-, miközben “felnőtt” angoltudásod és a folyamatos beszéded fejlődik! Tűzd ki célul magadnak, hogy ezen a nyáron elolvasol egyet ezek közül a regények közül!

Miért? Egyrészt, mert olvasni jó, másrészt mert ezzel a kicsid ízlését is fejleszted. Ráadásul, biztos vagyok abban, hogy ha a gyermeked angol regényt lát a kezedben, lazán melléd kuporodik majd a saját kis angol motyójával! <3

Higgy magadban! Hidd el, eleget tudsz már a kétnyelvű nevelésről ahhoz, hogy egyszerre tudj spontán és motivált maradni!

Tervezd meg, hogy nem tervezel (túl sokat), nem görcsölsz az angollal töltött perceken/órákon, hanem a családoddal nyaralsz, pihensz, na jó, néha csak túlélsz…

De egy biztos: a fenti tippekkel, az én-idődet és a kis füzetet alias élménynaplót is beleértve, ezen a nyáron fenn fogod tudni tartani a kicsi(k) érdeklődését és képes leszel önfeledten és könnyedén megőrizni azt a tudást, aminek már a birtokába vagytok!