Az elmúlt évtizedben Magyarországon is elindult  a kétnyelvű nevelési irányzat, mely során a gyerekeket már az iskola évek előtt bevezetik egy második nyelv ismeretébe. Mindezt attól függetlenül, hogy a családban van-e idegen nyelvű rokon. Ez így elsőre nagyon merevnek tűnhet, a gyakorlatban azonban ez egy új időtöltés a mindennapi közös játék során. Had osszam meg veletek olyanok tanácsait, akik e témában nálam sokkal tapasztaltabbak.

Bán Annamari angol nyelvtanár, két gyermek, egy 9 éves kislány és egy 6 éves kisfiú anyukája. A www.ketnyelvugyerek.hu oldalt 2008-ban hozta létre, akkor még az egyetlen magyar nyelvű oldal volt a témában. Neked szól, ha hiszel a korai idegennyelv-tanulásban, ha hiszed, hogy a szülő legalább olyan jó (vagy még jobb) minta lehet egy idegen nyelv elsajátításában, illetve teremthet olyan gazdag idegennyelvű környezetet (ha nem gazdagabbat) mint egy tanár. Tovább!

Hasznos Andrea több nyelvet tanít és kutat, magyaroknak, külföldieknek, és persze kisfiának is. Oldala, a www.baba-angol.hu vezető és ötletadó lehet a babakorban kezdett otthoni angol nyelvátadáshoz. Olvashatsz itt a korai nyelvelsajátítás előnyeiről, lehetőségéről, módjáról és eredményességéről. Megtalálhatod a könyvet, amely vezetőd lehet a mindennapi baba angolban.Azoknak a szülőknek, akik szeretnék gyermeküket babakortól megajándékozni egy második nyelv elsajátításának lehetőségével, játékosan és természetesen. Tovább!

Fürész-Mayernik Melinda matematika-angol szakos tanító és egy kislány anyukája szintén angolul és magyarul neveli gyermekét, illetve angol nyelvű játszócsoportokat vezet babáknak, gyerekeknek és szüleiknek. Emellett az Angol Kalauz oldal alapítójaként igyekszik útmutatást adni a játékos otthoni nyelvátadáshoz. Célja, hogy a magyar mellett az angol nyelvet is megismerjék és megszeressék a gyerekek, amivel a későbbi intézményes nyelvtanulást megalapozhatjuk. Oldalán nem csak babáknak, hanem az óvodás, iskolás korosztálynak is találsz segédanyagokat, gyakorlati tanácsokat, szólistákat, ha szülőként Te is szeretnéd otthon a gyermeked angol nyelvi fejlődését segíteni. Tovább! 

 

Szeretnél pár tippet kapni, melyekből könnyen meríthetsz napról-napra ötletet az otthoni angolozáshoz? Akkor amit keresel, az a Baby English TTT Mind Map! A Baby English-t ugye nem kell magyaráznom. A Mind Map egy közismert és nagyon egyszerűen átlátható és használható tanulási segédlet, mely a felsorolásos listával ellentétben egy rápillantásra is átfogó képet ad a lehetőségekről. De mi is lehet az a TTT?Ez pedig a Top Ten Topics rövidítése lett! Ezt a könnyen átlátható ábrát, melyen 10 téma közül választhatsz, elhelyezheted a gyerekszoba falán, vagy akár a hűtőre tapaszthatod egy mágnessel, így igazán könnyű lesz játékot választanod aznapra! Minden témához néhány játékötlet, 1-2 kapcsolódó mondóka és egy kedves ábra tartozik, így akár a kicsivel együtt is választhattok!