Miért elengedhetetlen az, hogy olvass kisbabádnak?

Felicity Brooks, az Usborne Szerkesztő Igazgatója szerint is számtalan előnyre tesznek szert azok a babák, akiknek sokat olvasnak.

ÍME FELICITY TOP 4 TIPPJE SZÜLŐKNEK:

1. A beszédet megelőző nyelvi készség fejlesztése

A nekik való könyvek olvasásával, tökéletesen fejleszthető a kicsi babák beszédet megelőző nyelvi készsége.

Számos könyv közül választhatunk még az egészen kicsiknek is! Olyan könyveket keressünk, amelyekben erősen kontrasztos képek találhatók, főleg, ha néhány hetes gyermekeknek szeretnénk olvasni.

2. Az érzékszervek és a kommunikáció fejlesztése

Ahogy kisbabád elkezdi kinyújtani a kezét és próbálja a kézmozdulatait koordinálni, valamit elérni és tapogatni, örömmel „veszi majd kézbe” a különböző textúrákat. Érdemes olyan könyveket beszerezned, amikben úgynevezett „touchy-feely” anyagdarabok tapinthatók, érzékelhetők. Ilyen sorozat például a That’s not my, vagy a Touchy-feely playbookok.

A kisgyermekek gyakran szeretik ugyanazt a könyvet újra és újra átlapozni; hagyd ezt te is babádnak, hiszen minden új készség elsajátítása, valamint a beszédtanulás rengeteg gyakorlást igényel. Ugyanazokat a hangokat, hangzókat újra és újra meg kell hallgatnia kicsidnek, hogy képes legyen felismerni, megérteni és később reprodukálni is.

Amikor olvasol a picinek, mutass a könyv lapjain található dolgokra, és beszélj arról, amit látsz: ‘Look, there’s the moon!’, ‘That one’s got a hat on’, ‘the bee goes buzzzzz’

3. Ismétlés a tudás anyja

A picinek olyan könyvet válassz, amiben sok ismétlés található, mint például az Are you there, little bunny? és annak testvérkönyei. Így tanulja meg a gyermek, hogy milyen szavakat is várjon, amikor abból a bizonyos könyvből olvasol neki.

A sok ismétlés segít a babádnak abban, hogy megértse, hogyan is „működik” egy könyv és milyen élményeked ad. Nagyon hamar sikerélménye lesz a kicsinek, hiszen megtanulta és már tudja, hogy mi fog következni. És esetleg el is tudja ismételni a szavakat, sőt előre is mondhatja a következő mondatot, hiszen azt már a történetben többször is hallotta.

Utoljára, de nem utolsó sorban, az ismétléseknek és a csodás illusztrációknak köszönhetően, képes lesz a babád meglátni a kapcsolatot az oldalon látottakkal és a hallott szöveggel.

4. A ritmus és a rím varázsa

A rímelő verseket és dalokat tartalmazó könyvek hatalmas segítséget nyújtanak neked abban, hogy a babádat vagy totyogósodat bevezethesd a 2. nyelv mintáinak csodálatos világába.

A kicsi a kiejtést és a ritmust is gyakorolhatja, bővítheti szókincsét és fejlesztheti beszédkészségét és memóriáját.

Sok Usborne könyv kisgyermekkori tanulási módszereket is alkalmaz, melyeket a kétnyelvű nevelésen kívül más készségek fejlesztésére is használhatsz

A számolás, az idő fogalmával való ismerkedés, az időjárás megismerése, az ábécé, a különböző foglalkozások meghatározása; szinten minden,  kicsiket már a kezdetektől foglalkoztató téma szerepel az általunk ajánlott könyvekben a Bookfairy webshopban.