Tanácsok

 • Az ismétlés alapú tanulás pozitív megerősítéssel egybekötve a lehető legjobb módszer arra, hogy gyakorlati tudáshoz segítsd gyermeked.
 • Minden nap vegyétek elő a Listen&Learn hangoskönyvet, és a heti témakártyát nyomkodjátok végig! Javaslom, hogy a nap többi részében a könyv ne legyen gyereked számára elérhető távolságban vagy szemmagasságban! A könyvcsomag többi könyvével kapcsolatban ugyanezt kérem.
 • A heti szavakat, mondatokat, kifejezéseket ismételd Te is hangosan minél gyakrabban! Próbálj néhány kifejezést a napi játékos angol során használni. Bátorítsd gyermekedet arra, hogy mondja ki a szavakat! És nagyon dicsérd meg, ha beszél hozzád angolul!
 • A hét során bármikor használtok egy adott tárgyat, hívd fel gyermeked figyelmét, ha ezt a tárgyat ő már angolul is ismeri! Mondd ki a szót angolul, foglald mondatba, tehát próbálj angolra váltani, akár csak pár perc erejéig is!
 • Ha más mese/dal/témakártya is érdekli, örülj neki és hagyd a kis felfedezőt, hadd barangoljon! Hiszen még kevés ideig tud egy dologra összpontosítani. AZ ANGOLOZÁST ERŐLTETNI TILOS!
 • NYOMTATÁS:
  • Mivel a heti feladatsor és az élménynapló nagyon fontos, mindig mellékletben küldöm Neked. Ha tudod, kérlek, nyomtasd ki és tartsd a kezed ügyében, a Baba-mama szótárral és a Baby English Mind Mappel együtt! Akár egy mappát is készíthetsz a Kihívásnak, hogy egy csokorban legyenek a feladatok és úgy máskor is feleleveníthetitek az itt tanultakat!
  • Fekete-fehérben nyomtass, ha spórolni szeretnél! Azt viszont tudnod kell (gondolom, tudod is), hogy a gyerekek a színes-szagos dolgokra gerjednek, így hosszabb távon lehet, hogy “megéri” a színes nyomtatás.
  • A pdf oldalait úgy terveztem meg, hogy ha fektetve nyomtatod őket, kellően nagyok a betűk ahhoz, hogy egy kicsit messzebbről is bele tudj pillantani az anyagba.
  • Az élménynaplót is érdemes ugyanígy nyomtatni, hogy legyen elég helyed jegyzetelni.
  • FONTOS: a pdf-eket úgy készítettem el, hogy minden egyes módszertani anyagot külön-külön is lehessen használni bármikor, akár évek múlva is. Ezért találsz benne ismétléseket. Például, ha később az egyik témát újra előveszed, akkor elég lesz csak az ahhoz tartozó pdf-et megnyitnod, nem kell a kihívás teljes anyagát végigolvasnod. Viszont, ha nyomtatsz, akkor a pdf első kettő és utolsó 5 oldalát nem szükséges kinyomtatnod, mert ez mindegyiknél ugyanaz lesz, vagy csak minimális változtatás lesz benne.

Hogyan és mikor?

 • Javaslom, hogy minimum napi 15-20 percet angolozzatok! (Figyeld majd meg a heti módszertani anyagokat! Egyre magasabb percszámokat fogok ajánlani.)
 • Érdemes inkább a reggeli-délelőtti órákba beilleszteni az angolt, de javasolok egy kis angol játékot a lefekvés idejére is, annál is inkább, mert a Very First Words könyvet és az úti mesekönyvet az esti mesék idején is használhatod.
 • Azokban az esetekben, amikor a gyermekeket természetes kétnyelvű családban nevelik, nyilván jóval több, mint napi 15 percet beszélnek angolul a családban egymással. Azonban a kisgyerekek egy bizonyos feladatra (pl. szótanulás, daltanulás, szövegértés) koncentrálni egy huzamban nem igazán tudnak többet, mint 15 perc, sőt! A cél tehát, hogy lehetőleg ne teljen el nap angolozás nélkül.
 • Természetesen, ha igényeltek, bírtok többet, és élvezitek az angolozást, akkor semmiképp se álljatok meg, ha lejár a napi időkeret. Élvezzétek az „angolul játszást”, akár 1-2 órán át is, ha addig nyúlik!
 • Vigyétek mindig magatokkal kedvenc figurátokat is, akit szeretnétek, hogy állandó társatokká váljon az angolozásban! Az angol figuráról még részletesen írok!

Esti móka

 • A napi időkeretről (15-20 perc játék angolul) már beszéltem. Azonban a Rhyme Time módszerrel arra is törekszünk, hogy az angol esti mese olvasását családi szokássá varázsoljuk, ezért esti angol mókázást is javaslok!
 • Minden este, amíg a kihívás tart (és innentől számítva akár örökre is) vegyétek elő angol könyveiteket és olvassátok, nézegessétek a képeket!
 • Mindenképp tartsd szem előtt, hogy Te is és gyermeked is estére fáradtak, nyűgösebbek lehettek, ezért kérlek légy extrán türelmes és dicsérj sokat.
 • Ha gyermekednek épp nincs kedve az angol beszédhez, akkor csak ölelgesd meg őt, és ha ezt élvezi és kacag, akkor egy kedvenc altatódalt bevetve, csak 5 percig kommunikáljatok angolul (ölelkezés, puszilgatás, suttogás, dúdolás).
 • Kérlek, folyamatosan kövesd “gyermeked útmutatását”, és a közös játékot mindigaz “ő szája íze szerint” alakítsd.

My „Buddy”

 • Egy bizonyos plüss, vagy kedvenc figura váljon állandó társatokká az angolozásban!
 • Ehhez akár egy új játék is érkezhet a gyerekszobába, amelyik az első perctől kezdve csak angolul ért! Hidd el, nagy segítségedre lesz a későbbiekben, hogy angolul szóra bírd gyermeked!
 • Természetesen, nem kell a könyv mellé egy plüss figurát is kapnia gyermekednek. Egy régi kedvenc ugyanis kezdetben „csendes társként” is elfér mellettetek, idővel azonban ő is megszólal majd angolul, hiszen Veletek együtt tanul!
 • Mi a Rhyme Time órákon egy édes, pihe-puha kis fekete bárány bábot használunk, ha érdekel, írok róla többet szívesen! aancsa@rhymetime.hu

A program felépítése

 • Minden héten egy témát fogunk részletesebben átvenni, és heti 2 emailre biztosan számíthatsz tőlem. Segítségetekre lesz ez a 0. instrukciós anyag is, melyet szintén érdemes kinyomtatni. Javaslom, hogy a kezdő anyagokat (baba-mama szótár, BEMM és ez a 0. anyag) már most nyomtasd ki és tedd egy Rhyme Time mappába. A heti feladatokat minden héten nyomtasd ki és tedd az előző anyagok mellé.
 • A módszertani anyagon kívül egy saját élményeitekre épülő emlékfüzet is készül majd, melyben Te leszel az író és a főszerkesztő! Élménynaplót vezetünk közösen, melyben segítek Neked a legfontosabb szempontok szerint rögzíteni tapasztalataitokat, az esetleges buktatókat, kérdéseket.
 • A digitális élménynapló linkjét minden héten küldöm Neked, illetve megkapod majd a GYIK linkjét is, ahol a módszertant, az összes élménynapló linket és az esetleges változtatásokat is megtalálod.
 • Szólistát is küldök, melyen nyomonkövetheted gyermeked szókincsének bővülését. Mivel a témakártyákhoz bizonyára vissza-visszatértek majd, egyre több szóval és kifejezéssel gazdagodtok!
 • Minden héten játékos feladatokat, dalokat, mondókákat osztok meg Veled, melyek segítségével a szavak és kifejezések beépülnek majd először a Te, majd gyermeked aktív szókészletébe is!
 • A VIP Club zárt Facebook csoportjában további segédanyagokat, videókat osztok meg Veletek, ahol a cél a közös brain storming, tapasztalatcsere a többi Anyukával, sikerek (-kudarcok) megosztása, átbeszélése, így számítok az aktív jelenlétedre! Fontosnak tartom, hogy rendszeresen angolozzatok, ezt próbálom majd a csoporton belüli motivációval elérni. Persze a végeredmény Tőletek is függ!

8 téma és azok variációi

 • Ahhoz, hogy gyermeked élvezze a szótanulást és várja a közös angol játékidőt, nagyon fontos, hogy megkíméljük őt attól a frusztráló élménytől, hogy állandóan ismételtetjük vele a szavakat.
 • Éppen ezért, rengeteg dalt és mondókát mutatok Neked, amivel megszínesítheted az angolozást és amiket gyermeked szívesen fog ismételni, vagy ismételtetni!
 • Ne aggódj, a „tananyag” minden héten tartalmazni fog egy sor új szót, melyet szintén nyomtass ki és fűzz az élménynaplóhoz, de ezeket a szavakat dalolva fogjátok bevésni.
 • Biztosan Te is észrevetted már, hogy a gyerekek milyen hamar “megtanulnak” egy adott mesét, vagy verset, és “számon kérik”, ha egy-egy sort átugrasz, vagy máshogy fogalmazol. Ezzel a „szivacs aggyal” fogunk „tengernyi angolt” felszívatni.

Témák: My Body, At Home, Animals, Things That Go, Farm, Food, Bedtime, Clothes

A dalok és a „playlist”

 • A kisgyermekkori angolozás elengedhetetlen segédeszközei a gyerekdalok és a mondókák! Mivel a gyerekek sokkal inkább fogékonyak a mozgással egybekötött zenére, mint a “sima szöveges insturkciókra”, ezért az angolszász gyerekirodalom klasszikus és kortárs énekeit és mondókáit használunk KELL!
 • Kérlek, a dalok hallgatása, éneklése váljon a mindennapok részévé! Ha nem ellenkezik elveiddel, érdemes a kihíváshoz tartozó YouTube lejátszási listánkba belehallgatni a napnak azon szakaszában, mikor Neked épp nincs kedved/időd énekelni vagy angolul játszani.
 • Létezik hanganyokat tartalmazó CD, a Kihívás végén ajándékba választható, vagy ha nagyon sürgős (volt már ilyen), 2000 Ft-ért előbb legyártatható. Részletekről érdeklődj a ancsa@rhymetime.hu email címen!
 • Az eredeti angol szöveg hallgatása a legjobb módja annak, hogy gyermeked angol szövegértése és kiejtése fejlődjön.
 • A felnőttek “hibás angoljáról”, helytelen kiejtéséről, akcentusáról, az ezekkel kapcsolatos félelmeidről közösen fogunk értekezni a VIP Club zárt Facebook csoportjában, ezért ismét kérlek, hogy figyeld a bejegyzéseket és oszd meg velünk kérdéseid, kételyeid, sikered!

Dr. Hasznos Andrea hasznos anyagai

A kihívás módszertani anyagát a Baba Angol könyvre alapoztam, ezért kérlek, szánj rá egy kis időt, hogy elolvasd ezt a “hasznos” anyagot! 🙂 A Rhyme Time módszerhez tökéletesen illeszkedő módszertani könyv a segítségedre lesz a nehéz helyzetekben. Könnyed, rövid olvasmány, de annál hasznosabb!

Tedd meg kérlek, hogy ceruzával a kezedben ülsz neki, aláhúzod a fontos mondatokat, ki- vagy belejegyzeteled a felmerülő kérdéseket, gondolatokat, követendő példákat. Szeretném ezt a könyvet is közösen feldolgozni Veletek a VIP csoportban a következő 12 hétben!

A könyv segítségedre lesz abban, mikor-hogyan kezdeményezz illetve reagálj gyermeked felé a napi játékos angolozás során! Kiemelném azt a 22 pontból álló, “A tanítás menete” részt, mely igazi mankó számodra.

Válaszd ki a számodra leginkább szívhez szóló 3 pontot, melyet kiírsz egy papírra és kiteszed otthon a hűtőre a Baby English Mind Map mellé azért, hogy rosszabb pillanataiban a segítségedre legyen és a hullámvölgyön átsegítsen! Mert lesz olyan…

Ha a 3 pontra nézel, tudni fogod, mit miért csinálsz, és képes leszel szem előtt tartani, hogy nem az azonnali tudás a fontos, hanem a végcél és az odáig vezető kalandos út, vagyis, hogy gyermeked számára élménnyé varázsoljuk az angol nyelvet!

Usborne könyvek

Az eredeti angol nyelvű, készségfejlesztő Usborne kiadványokat elengedhetetlennek tartom a játékos angolozáshoz és úgy vélem, hogy az angol anyanyelvű gyerekeknek íródott, nagy sikerű és hatalmas szakmai múltra visszatekintő Usborne gyerekkönyvek nem hiányozhatnak a Ti gyerekszobátokból sem!

Segítségükkel felfedezhetitek a számotokra legkedvesebb témák angol szókincsét, sőt, olyan témákkal is találkozhattok, melyekről magyarul esetleg még nem találtatok kicsiknek szóló könyvet a boltokban. Ahhoz, hogy gyermeked számára a korának, nemének és érdeklődési körének legmegfelelőbb Usborne kiadványokat válaszd, segítségedre repül a Book Fairy!

Ha szeretnéd, a több, mint 3000 féle Usborne könyvet gyermeked preferenciái szerint átnézem, és elkészítem Neked azt az up-to-date, személyre szabott, szakértői Usborne könyvajánlót, mely gyermeked angol elsajátítását érdekesen, játékosan segíti.

A Kihívás időtartama alatt ezt a könyvajánlód ajándékba kérheted tőlem a www.bookfairy.hu oldalon!

Figyeld minden héten az új e-maileket, mert VIP klubtagként:

 • elsőnek értesülsz majd top könyvakcióinkról
 • és a könyvek árából extra 5% VIP kedvezményt kapsz, akkor is, ha akciós a könyv!

Honnan hova jutunk?

Célunk, hogy a negyedév végére élménnyé és rendszerré váljon a közös angolozás otthon! Olyan kedvelt időtöltéssé, melyet egyre inkább már gyermeked fog kezdeményezni azzal, hogy

 • elkezd dúdolni egy dalt,
 • halandzsázik egy mondókát,
 • hozza Neked a polcról a könyveit,
 • megszeretgeti az angolozós barátját,
 • mutogat, hogy kapcsold be a zenét!

8 témán megyünk végig, 4 ismétlő/gyakorló/bővítő héttel fűszerezve.

Élménynapló

Az élménynapló fontos részét képezi annak a játékos, de TUDATOS angol nyelv elsajátításnak, amit Rhyme Time módszernek neveztem el. Hiszen a szó elszáll és az élmények, ha nem rögzítjük őket, benyomásokká halványodnak.

Viszont, ha élményeinket leírjuk és képekkel is színesítjük, az „örökülhagyás” mellett egy fantasztikus tudástárat kapunk. A kihíváshoz nyomtatható és digitális élménynapló is készül, hogy tudatos otthoni angolozásotokat segítse.

Kérlek, már az első héten indítsd el az élménynaplót, melyet minden héten bővíthetsz. Ez nagy segítségedre lesz abban, hogy folyamatosan felmérd, mennyit haladtatok! Persze, jóval később még többet ér majd ez a képekkel díszített memoir (pl., ha épp megtorpanás, vagy rendszertelenség következik be) és örök emlék is marad!

Íme a linkek, ahol elérheted a digitális élménynaplókat:

1. téma: My Body
2. téma: At Home
3-4. téma: Animals
5. téma Things that go 
6. téma Farm
7. téma Food
8. téma Bedtime
9. téma Clothes

Anya is tanul!

Akármennyire is “anyakímélő” üzemmódban próbálunk haladni, Anya ennek a kihívásnak (is) a motorja! Te repíted majd el gyermekedet az angolozás csodaországába. Én és anyagaim abban segítenek, hogy olajozottan menjen a motor.

Segítségedre lesznek tehát:

 • Dr. Hasznos Andrea módszertani könyve, amit kértem, hogy jegyzetelj ki.
 • A Baba-mama szótár (pdf) a kötetlen angol beszélgetést fogja fejleszteni, tartsd a kezed ügyében és persze lapozd át, jegyzeteld ki.
 • A Listen&Learn hangoskönyv, aminek segítségével elsajátíthatod a helyes angol kiejtést.
 • Az általam a könyvcsomagba válogatott Usborne kiadványok.
 • A módszertani anyagok, szólisták, élménynaplók.
 • A dalok és mondókák, melyek szövegét, dallamát Neked is meg kell tanulnod, lehetőleg még a gyermeked előtt (ehhez segítséget nyújt a VIP YouTube playlistünk és a dalokat tartalmazó opcionális CD).
 • A játékos feladatok, szituációs játékok, amikkel akár improvizálhatsz is.
 • A VIP Club zárt Facebook csoportjának tagjai.
 • És én. 🙂

Rhyme Time at Home VIP Club

 • Ha még nem jelentkeztél a VIP Club zárt Facebook csoportjába, tedd meg!
 • Használd ki a csoport által nyújtott lehetőségeket! Töltsd fel Te is élményeiteket a zárt csoportba! Képet, videót, verset, szöveges összefoglalót is várunk! Légy büszke magatokra, és hadd legyünk mindannyian büszkék egymásra! Úttörőnek számítunk még mindig a kisgyermekkori angoltanulás-mániánkkal… Erősítsük egymást, csajok!
 • Jót, ha tudod, hogy bejegyzésed a zárt VIP csoportban csak a kihíváson résztvevő VIP anyukák láthatják!

Köszönetnyilvánítás

Kedves Anya! Minden résztvevő anyuka nevében megköszönöm, hogy részt veszel a programban és azt is, ha egy- egy sikeres próbálkozásról beszámoltok, vagy feltöltitek a közös éneklésetekről készült videót a VIP Club zárt Facebook csoportjába, ezzel segítve a többi anyukának, akik bizonytalanok a dallamban/szövegben esetleg.

Egy másik alkalommal lehet, hogy épp a másik anya fog segíteni Neked, ha Te nem ismersz valamilyen mondókát!

VIP Club csoportkép

Ezt az anyagot tartsd meg magatoknak! Ne add oda a szomszéd anyukának, ne küldd át a húgodnak, aki babát vár és „jó lesz majd neki”, sőt, ne tedd fel az internetre se, kérlek!

Egyrészt, mert a Listen&Learn könyvcsomag nélkül nem teljes az anyag, másrészt mert ez a módszertan a Tiéd! Csak és kizárólag Neked és gyermekednek készítem, fejlesztem!