„Kedves Andi!

Szeretettel köszöntünk születésnapod alkalmából! 🙂 Válaszolnál nekünk öt, a játékos angolozással összefüggő kérdésre?”

Hasznos Andi egy tündér, így természetesen igent mondott!

1. Miben segít a Baba angol című módszertani könyved?

mom worryingCélja elhessegetni a félelmeket és kételyeket azzal kapcsolatban, hogy
1) lehet/szabad-e korai nyelvátadással foglalkozni, és otthon;
2) van-e értelme és haszna.

Bátorítást és motivációt ad a szülőknek ehhez a folyamathoz. Ötleteket, támpontokat és vezérfonalat ad, hogy a mindennapokban működtessék az otthoni nyelvátadást.

2. Miért hiánypótló a Baba angol című könyved?

Mert az egész téma nagyon vitatott Magyarországon és még a nem vitatók körében is nagyon gyerekcipőben jár, kevés információ, kevés lehetőség áll az érdeklődő szülők rendelkezésére. Összefoglalva egyáltalán nem volt olvasható ez a téma. Módszertani útmutatást is több helyről kellett „összevadászni”.

3. Mit tanácsolsz azoknak, akik most kezdik az angolozást otthon és azoknak akik már benne vannak?

Rhyme Time Barbi & AkosCsinálni, csinálni, csinálni! Ha vannak saját ötletek, koncepció, akkor az alapján, zsigerből, ha kell egy kis lökés, akkor segédanyagokkal. A könyvhöz tartozó Baba-mama szótár igazán praktikus segítség lehet!

Hogy miért? Jó, ha az otthoni nyelvátadásban hasonlóan természetesen járunk el, mint az anyanyelv átadásában, tehát a nap egy részében a második nyelven beszélgetünk a gyermekkel, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a leghétköznapibb, a gyermeknevelés során biztosan felmerülő fordulatokat is szabatosan tudjuk megfogalmazni. Ehhez nyújt segítséget ez a szótár, melynek 3 kulcsoldalát egy rövid ideig az olvasók is letölthetik. Ez az én szülinapi ajándékom nekik!

4. Mit lehet a játékos angolozásban elrontani?

Ha nem csináljuk – de az sem elrontás, csak egy más szemlélet. Mindenesetre, saját tapasztalataim azt mondatják velem, hogy vétek megfosztani magad és a gyermeked ettől a közös élménytől! Ha a Te angolod úgy érzed, nem az igazi az sem kell, hogy visszatartson! Mondókák, dalok, autentikus könyvek (pl. mesekönyvek) segítségével mindketten elsajátítjátok szépen az angolt. És nem mellesleg mennyit mókáztok! Micsoda kötődés alakul ki közöttetek! És nem utolsó sorban a közös titok élménye, az angol, a kettőtök titkos nyelve! Ah, de jó ezekre most visszaemlékezni!

5. Saját gyermeked hogyan áll most a nyelvekkel? Németet hogy fogadta, hogy tanulja? Milyen az angolja?

Hasznos Andi Baba angol2Minden idegennyelvet nagyon nyitottan fogad és fogad el, feltehetően a közös angolozásnak köszönhetően. A németbe szépen „belecsúszott”, ahogy ezt mondani szoktam, mert nem volt néma-időszaka (ami sokaknál előfordul, ha bedobják egy idegennyelvi környezetbe), igyekezett magát a kezdetektől megértetni, nem esett kétségbe, és nagyon ügyes a német helyesírásban – pedig nem szeret úgy általában tanulni, illetve kötelező feladatokat csinálni.

Eleinte az angolt is segítségül hívta a kommunikációban, de kb. 3 hónap után a német lett domináns (bár még nyilván nem tökéletes!), és ahogy látom, az angol kicsit passziválódott, mert erősen koncentrál most a feje az új nyelvre/helyzetre.

De továbbra is angolul nézzük az angol meséket, filmeket, és ha kell, angolul beszélünk angol anyanyelvűekkel. És ha a német már stabilizálódott, újra intenzívebbé tesszük az angolozást.

Köszönjük az interjút, Andi! 🙂

A Baba angol című hiánypótló játékos angol módszertani könyvet és a Baba-mama szótárt én is sokat forgattam/forgatom és szeretettel ajánlom Rhyme Time-osaimnak is! Kihívásaink anyagában is alapműként szerepelnek.

A most felajánlott 3 db A4-es oldalnyi hasznos angol kifejezést itt töltheted le, korlátozott ideig!