Néhány héttel ezelőtt Ákos szókincse gyors iramban fejlődni kezdett, mind magyar, mind angol téren! Úgy döntöttem, ebből igyekszem időről időre megörökíteni valamit! De hogyan is jutottunk el idáig?

Ákos 5 hónapos volt, amikor elindult a Rhyme Time, azóta eltelt több, mint egy év. Ezalatt, szinte minden nap játszottunk valamennyit angolul itthon, illetve nyáron hetente kétszer volt óra, szeptember óta pedig Ákos heti 2-3 órán vesz részt velem. A dalok és mondókák számomra rengeteget segítenek, az én kedvem is jobb lesz, mikor látom, hogy örül Ákos, ha pár ismerős sor elhangzik nap közben.

Igyekeztem a mindennapi apró rutinokoz egy-egy versszakot kapcsolni oda illő mondókákból, így az öltözködés, a kézmosás vagy köszönések alkalmával is be tudtam csempészni egy kis angolozást. A pelusozás nálunk már sokszor kemény fizikai harc, hogy egyhelyben bírjam őt tartani, ilyenkor is segített pár csikizős mondóka.

Ákos most 19 hónapos. Angolul egyre több „utasítást” megért, mint a Sit down!, Where is …?, Come on, let’s go…! Mondja és használja a baby, keys, cat, hen, ball, up, down, car, Hello, bye-bye, mouth, nose, head/hair szavakat. Mutatja az eyes, ears, toes, dog, boat, ducky szavakat.

Szinte minden új szót bátran ismétel utánam. Ma reggel sikerült lencsvégre kapnom pár szót, ébredezés közben, bár még kicsit szégyenlős volt… This is the way we practise English on a cold and frosty morning! 🙂

https://youtu.be/GSeIKzdIYFo

Azóta eltelt egy év, Ákos elmúlt 2,5 éves, jelenleg bármilyen angol gyerekdalnak meghallja a dallamát, már énekli is! 🙂

Szeretnél pár tippet kapni, melyekből könnyen meríthetsz napról-napra ötletet az otthoni angolozáshoz? Akkor amit keresel, az a Baby English TTT Mind Map! A Baby English-t ugye nem kell magyaráznom. A Mind Map egy közismert és nagyon egyszerűen átlátható és használható tanulási segédlet, mely a felsorolásos listával ellentétben egy rápillantásra is átfogó képet ad a lehetőségekről. De mi is lehet az a TTT?Ez pedig a Top Ten Topics rövidítése lett! Ezt a könnyen átlátható ábrát, melyen 10 téma közül választhatsz, elhelyezheted a gyerekszoba falán, vagy akár a hűtőre tapaszthatod egy mágnessel, így igazán könnyű lesz játékot választanod aznapra! Minden témához néhány játékötlet, 1-2 kapcsolódó mondóka és egy kedves ábra tartozik, így akár a kicsivel együtt is választhattok!

Hova küldhetem?